donderdag 23 december 2021
vrijdag 26 november 2021
theelicht
wordt door een ander vervangen
zaterdag 23 oktober 2021
herfstsein
sein van herfst en rode troost
borgtocht en voorschot voor
het koortsvuur van lentelicht
in de onderstroom van winter
spreekt alleen de rede van
een logische stap in het niet te
ontwijken ritueel van seizoenen alsof
herhaling iets van gewicht toevoegt
alsof lengte van weg en omtrek
van kruispunt een som vormt
een scheve toren van betekenis
elk woord graaft zijn eigen route
in het hoofd, weg van leeslamp
en stoel, zonder bliksemschicht
of vallende sterrenhemel
soms vinden ze elkaar
twee lichamen, twee komma’s
die slapend een cirkel vormen
logo van gestolde liefde
onder de scharlaken deken
zaterdag 1 mei 2021
ongeregeld geletterd (2)
Mijn vorige wat schampere post hebben sommigen gelezen als een kritiek op schrijflessen. Dat was niet de bedoeling en dat staat er ook niet. Het is een anekdotisch stukje waarin ik me verwonder hoe een dichter soms te snel een goed bedoelde richtlijn naar een strakke regel vertaalt. Ik heb zelf geen ervaring met schrijfklassen, niet het volgen ervan en niet het geven.
Ik begrijp heel goed dat beginnende dichters schrijfklassen volgen. Die kunnen een short-cut zijn voor de dichter om snel inzicht te krijgen in hoe diverse gedichten werken en welke technieken daarbij worden gehanteerd. Oudere dichters leerden de stiel al doende, een trage, weinig systematische methode. We klonterden samen met verwante figuren, vaak rond tijdschriften die we zelf oprichtten. We lazen veel, maar vaak zonder veel structuur.
Mocht ik een beginnend dichter zijn, ik zou zeker interesse hebben voor een schrijfcursus, bij voorkeur voor een cursus als onderdeel van een in het onderwijs ingebedde opleiding.
woensdag 28 april 2021
ongeregeld geletterd
Toen ik jong was -- het klinkt als het begin van een verhaaltje in de reeks 'opa vertelt'. In de twintigste eeuw gingen dichters niet naar school. Ze gingen natuurlijk wel naar de gewone school, maar niet naar de school voor dichters in spe. Die bestonden niet. Ze komen zoals Coca Cola en andere nieuwigheden uit Amerika overgewaaid. Daar bestaan creative writing courses al geruime tijd, vaak als keuzevak op universiteiten. Aangezien ik voor het grootste deel in de vorige eeuw heb geleefd, heb ik nooit een voet gezet in een schrijfklas.
Jongere collega's hebben dat meestal wel gedaan. Dat komt soms onverwacht ter sprake als we met elkaar over gedichten praten. Zegt iemand plots: 'oei, twee keer hetzelfde woord'. Het klinkt als een zware overtreding, geen toeval dat het rijmt op 'moord'. Het klinkt als een genocide als je exact dezelfde zin herhaalt, terwijl de ongeschoolde schrijver uit de vorige eeuw zich nergens van bewust is. De jonge auteurs hebben geen besef dat die regeltjes meteen de halve wereldliteratuur op de mestvaalt dumpen.
Een hekel aan regels vind ik zeer gezond, zoals ik het in deze verzen heb verwoord: 'hij spreekt niet in jamben / veegt er zijn gelaarsde versvoet aan / schrijven doet hij in het ritme van een stem'.
In het volgende gedicht breek ik consistent de 'herhaal niet'-regel, herhaling kan een stijlmiddel zijn:
belijdeniser is niets dat hij belijdtin het raam ligt geen waarheidin rode hoofdletters uitgestalder is niets dat hij belijdtgeen ronde klank in cursieve o’sgeen ui die over het blad stuiterter is niets dat hij belijdthij neemt waar, kijkttekent een raam in een vlakveegt de ochtend schoonnieuw en altijd hetzelfde andershij drinkt kleuren als saphij ademt de dag, somssijpelt klank uit zijn vingersklankblad waarin hij zwemt
nog is er niets dat hij belijdthij draait het bladstrijkt het glad
maandag 8 februari 2021
(in)activiteit
Activiteit is een relatief gegeven. Hier lange tijd niets gepost. Tijd om de draad opnieuw op te nemen.
Corona is een gesel, omdat het je sociale leven tot stilstand heeft gebracht. Gelukkig is er nog poëzie en nu is er veel tijd om er aandacht aan te geven. Er is voldoende materiaal voor drie bundels en nog een dik pak losse gedichten.
op sleeptouw genomen door de regel
dat regels zo regelloos mogelijk moeten zijn
zie: schepen varen door de woestijn
zoiets maar dichter en scherper
hij vloekt omdat het misgaat, steevast
de camouflage van donkere broek en trui
de snelle stap om zichzelf af te werpen
slippend als een beurse peer
toch uitkijkend door een raam
de opgepoetste schijn van een kale straat
waar zon niets dan leegte uitstraalt
schaduwen trillen van uitgeteld pathos
mensen zien bij gebrek aan woorden
niet wat voor hun ogen plaats vindt
zij vegen neuriënd bladeren op
lezen doen ze niet